Luxembourg er førende i Europa inden for prævention
Med en score på 94,2% har Luxembourg toppet den europæiske præventionsrangliste fra "European Parliamentary Forum for Sexual & Reproductive Rights", tæt fulgt af Storbritannien, Frankrig og Belgien. Præventionsatlas 2024 udarbejder sin rangliste baseret på en evaluering af hvert lands regeringspolitik om adgang til præventionsmidler, familieplanlægningsrådgivning og levering af online information om prævention.
Europa er stadig præget af betydelige forskelle i præventionspolitikken mellem Øst- og Vesteuropa."Contraception Policy Atlas 2024" afslører uoverensstemmelserne: Mens vesteuropæiske lande som Luxembourg (94,2%), Storbritannien (94,1%), Frankrig (93,2%) og Belgien (91,1%) ligger højt med hensyn til at give omfattende adgang til præventionsmidler og rådgivning, ligger østeuropæiske lande som Polen (33,5%), Ungarn (40,0%) og Armenien (40,7%) i den lavere ende af spektret.
Lande som Holland (81,1%), Sverige (77,1%) og Tyskland (75,1%) ligger fortsat i den øverste tredjedel. Østrig (61,7%), Schweiz (58,3%) og Italien (57,3%) ligger f.eks. i midterfeltet.
Luxembourgs initiativ til fuldt ud at dække udgifterne til præventionsmidler uden aldersbegrænsning (undtagen kondomer) fra 1. april 2023 gør ikke kun landet til en ener i Europa, men står også i skarp kontrast til situationen i Østeuropa. I nogle lande er adgang til moderne præventionsmetoder, information og social accept af prævention stadig store udfordringer. Især Polen, der ligger langt under det europæiske gennemsnit, understreger behovet for politiske og sociale reformer på dette område.
Flere lande i Europa dækker omkostninger
Atlasset analyserer i alt 46 lande i Europa og viser, at selvom 22 lande delvist dækker udgifterne til visse præventionsmidler, og 44 lande tilbyder rådgivning gennem det nationale sundhedssystem, varierer kvaliteten og tilgængeligheden af disse tjenester meget. Mens man i Vesteuropa ofte refunderer udgifterne til prævention, i det mindste for udvalgte præventionsmidler og visse aldersgrupper, og adgangen til rådgivning er udbredt, kæmper de østeuropæiske lande med begrænset tilgængelighed, høje omkostninger og mangel på information.
Ud over Luxembourg er Frankrig et andet eksempel på omkostningsdækning: Siden 2022 har omkostningerne til prævention for kvinder op til 25 år været dækket af sygesikringen, og siden 2023 har kondomer også været tilgængelige gratis på apoteker for franske kvinder op til 25 år. Der findes noget lignende i Storbritannien.
Luxembourgs lederskab på dette område understreger vigtigheden af politisk støtte og investering i seksuel og reproduktiv sundhed. Storhertugdømmets eksempel viser, at fremskridt er mulige, når regeringer prioriterer og tildeler ressourcer i overensstemmelse hermed.
Kløften mellem Øst- og Vesteuropa
Forskellen mellem Øst- og Vesteuropa inden for præventionspolitik minder os om, at der stadig er meget at gøre. Der er behov for en fortsat indsats for at sikre, at alle i Europa har adgang til den information og de ressourcer, der er nødvendige for at træffe informerede beslutninger om deres egen reproduktive sundhed.
Luxembourgs pionerrolle og arbejdet i organisationer som Planning Familial er inspirerende eksempler på, hvordan engagement og politisk støtte kan skabe betydelige forbedringer inden for seksuel og reproduktiv sundhed. Det er håbet, at andre lande vil følge dette eksempel for at overvinde forskellene i præventionspolitikken og skabe et Europa, hvor alle har ret til et frit og informeret valg inden for familieplanlægning.
Beskyttelse bør også spille en rolle
Ud over prævention mener vi, at beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme også bør spille en rolle. Desværre giver mange præventionsmidler ikke tilstrækkelig beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme, og disse har været stigende igen i de senere år. Det er dejligt, når prævention er gratis - men hvis kondomer ikke er inkluderet, som i Luxembourg, så er der desværre ingen beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme. Der er heller ikke meget fokus på hormonelle bivirkninger her, hvor p-piller promoveres som den vigtigste mulighed. Men flere og flere mennesker afviser med rette hormonelle bivirkninger.
Sådan kan du beskytte dig mod seksuelt overførte sygdomme
Egnede kondomer til rådighed i Europa
Selvom der helt sikkert stadig er meget at gøre i mange lande, og beskyttelse mod sygdomme bør tages i betragtning, er den gode nyhed, at der er sket meget i de senere år, og vores matchende kondomer fra Mister Size er for eksempel nu tilgængelige i næsten alle europæiske lande.
Til Mister Size's landeoversigt
Matchende kondomer i forskellige størrelser har den fordel, at de øger sikkerheden og den gode følelse ved brug af kondomer sammenlignet med standardkondomer. Hvis kondomet passer til dig, glider det ikke af eller snører din penis sammen, og du kan nyde dit kærlighedsliv uden bekymringer. Kondomer er nemme og billige at få fat i og kan f.eks. også bestilles online.