Hormonfri prævention for kvinder, de bedste metoder
I denne artikel får du mere at vide om hormonfrie præventionsmidler og om de præventionsmetoder, der er tilgængelige for dig som kvinde. Du får også et indblik i, hvordan metoderne virker, hvor meget de koster, og hvor sikre de er.
For at angive sikkerheden bruger vi Pearl-indekset. Dette angiver, hvor mange kvinder der er blevet gravide, hvis de har brugt præventionsmetoden regelmæssigt i 1 år. Et Pearl-indeks på 15 betyder, at 15 ud af 100 kvinder er blevet gravide i løbet af et år ved hjælp af denne metode.
Hvilke præventionsmetoder er der til rådighed for kvinder?
I modsætning til præventionsmetoderne for mænd er der en lang række præventionsmidler til rådighed for kvinder. Samlet set kan de opdeles i 4 forskellige kategorier:
Hormonelle præventionsmetoder: I disse præventionsmetoder administreres kroppens egne østrogener og gestagener på forskellige måder. Disse hormoner narrer kroppen til at tro, at du er gravid, hvilket betyder, at du ikke længere kan blive gravid.
Kemiske præventionsmidler: Kort sagt dræber kemiske præventionsmidler som f.eks. præventionsgeler eller -cremer sædcellerne eller gør dem ude af stand til at bevæge sig. Disse sæddræbende midler bør kun anvendes i kombination med andre præventionsmidler, da de er for usikre alene.
Mekaniske præventionsmetoder: Disse omfatter kvindelige kondomer, cervikalhætter eller kobberprævention. Disse præventionsmidler skaber en barriere, som ikke kan gennemtrænges af sædceller.
Naturlige præventionsmidler: Denne kategori af hormonfrie præventionsmetoder omfatter temperaturmetoden eller kalendermetoden. Formålet med disse metoder er grundlæggende at overvåge din krop for at bestemme dine fertile dage.
Naturlig prævention
I øjeblikket findes der 5 forskellige naturlige præventionsmetoder, som du kan bruge til at få hormonfri prævention. Det gode er, at de faktisk kan være meget sikre, hvis de bruges korrekt og regelmæssigt.
Desuden fortæller mange kvinder, at disse metoder har hjulpet dem til at forstå og opfatte deres cyklus og krop bedre.
Alene på grund af dette punkt kan det være værd at prøve en eller flere metoder.
Det er vigtigt at huske, at du ikke bør afholde dig fra samleje eller bruge andre præventionsmetoder som f.eks. kondomer kun på ægløsningsdagen. Sædceller kan overleve i livmoderen i op til 4 dage. Det betyder, at du skal planlægge mindst 5 dage med afholdenhed eller beskyttelse.
Naturlig prævention med kalendermetoden
Prævention med kalendermetoden er en af de ældste metoder til naturlig prævention. Den blev udviklet næsten samtidig af gynækologerne Kyusaku Ogino og Hermann Knaus i 1920'erne, hvorfor metoden også er kendt som "Knaus-Ogino-metoden".
Det eneste, du behøver for at bruge kalendermetoden, er en cykluskalender eller en cyklusdagbog.
Det er vigtigt, at du observerer og dokumenterer din cyklus i ca. 6 måneder, før du begynder at beregne. Er din cyklus regelmæssig? Regelmæssigt afvigende eller uregelmæssigt?
Grundlæggende forudsætter metoden en cyklus på 28 dage med ægløsning efter 14 dage.
Du kan læse mere om, hvordan beregningen fungerer, her.
Omkostninger: Fra ca. 6 euro for en cykelkalender, men den fungerer med alle kalendere.
Perleindeks: 9 ud af 100
Livmoderhalsmetode i stedet for p-piller
Med livmoderhalsmetoden skal du mærke livmoderhalsen eller livmoderhalsen. Det skyldes, at det ændrer sig i løbet af din menstruationscyklus. Umiddelbart efter menstruationen føles livmoderhalsen fast og lukket. Den er også tættere på indgangen til skeden.
I de frugtbare dage er livmoderhalsen blød (som læber) og let åben. Desuden er den nu længere inde i kroppen.
Denne metode kan godt kombineres med følgende naturlige præventionsmetoder.
Omkostninger: Gratis
Perleindeks: 3 til 23 ud af 100
Prævention ved observation af livmoderhalsslimhinden
Livmoderhalsslimmetoden, også kaldet Billingsmetoden, fungerer på samme måde som livmoderhalsmetoden.
Livmoderhalsslimhinden ændrer sig i løbet af cyklussen fra klumpet og tyktflydende efter menstruation til mælkeagtig-sky lige før ægløsning. Jo tættere du kommer på ægløsning, jo mere flydende og klarere bliver din slimhinde i livmoderhalsen.
På de mest frugtbare dage kan du trække tråde med slimen mellem fingrene.
Hvis du vil bruge den præventionsmetode med livmoderhalsslim, skal du teste og registrere mængden, farven og konsistensen af slimhinden hver dag. Hvis mængden af slimhinde i livmoderhalsen stiger i løbet af kort tid, kan du forvente at få ægløsning om 2-3 dage.
Omkostninger: Gratis
Perleindeks: 15 ud af 100
Hormonfri prævention med temperaturmetoden
Med denne metode skal du måle din kropstemperatur med et termometer, når du står op, også kaldet basal kropstemperatur.
Efter ægløsning stiger din kropstemperatur med nogle få tiendedele af en grad, hvor den forbliver indtil menstruationen og derefter falder igen.
Da din kropstemperatur også kan påvirkes af stress eller sygdom, bør du altid kombinere den med andre metoder som f.eks. Billingsmetoden.
Nogle fitness-trackere har allerede funktioner til kontinuerlig måling af kropstemperaturen. Det kan f.eks. være Fitbit eller Oura.
Omkostninger: Afhængigt af produktet mellem 2 og 399 euro.
Perleindeks: 0,8 til 3 ud af 100
Prævention med den symptotermiske metode
Den symptotermiske præventionsmetode er en kombination af temperaturmetoden, livmoderhalsslimhindemetoden og om nødvendigt livmoderhals- eller kalendermetoden.
Ved at kombinere de forskellige metoder kan du lave en mere pålidelig forudsigelse af dine frugtbare dage.
Omkostninger: 2,- til 399,- Euro, eventuelt driftsomkostninger til apps
Perleindeks: 0,4 ud af 100
Kobberspole, kobberkæde eller kobberkugle til langvarig prævention
Den store fordel ved kobberpiller er, at de indsættes én gang af din gynækolog, og du kan derefter bruge dem i op til 5 år. Hver sjette måned skal du kontrolleres for at sikre, at alt stadig er på plads, og det er det hele.
Kobberet beskadiger sædcellerne og gør dem ude af stand til at bevæge sig. Desuden ændres livmoderhalsen, hvilket også gør det meget sværere eller umuligt for sædcellerne at trænge ind.
Ulempen ved disse hormonfrie præventionsmidler er, at det er meget smertefuldt at indsætte og fjerne dem. I nogle tilfælde kan de også forårsage kraftigere menstruationsblødning og ubehag.
Omkostninger: Mellem 120 og 400 euro.
Perleindeks: 0,4 til 1 ud af 100
Diaphragma eller livmoderhalshætte til prævention uden hormoner
Disse to hormonfrie præventionsmetoder er tekniske præventionsmidler til kvinder. Det er silikoneplader, som også har en fjederring indeni. Diaphragmaet eller livmoderhalskappen kan indsættes op til 2 timer før samleje for at blokere for sædcellerne.
Præventionsprodukterne danner derfor en barriere foran livmoderhalsen, som kan styrkes yderligere ved at anvende sæddræbende midler som f.eks. præventionsgeler eller cremer.
Cervikalhætter kan endda sætte sig lidt fast på livmoderhalsen, så de sidder tættere.
Ulemperne ved disse alternativer til p-piller er, at de skal forblive i skeden i mindst 8 timer efter sex. De skal også tilpasses specielt af gynækologer. Desuden kan de føre til uønskede graviditeter, hvis de indsættes forkert, og de beskytter heller ikke mod kønssygdomme.
Omkostninger: Ca. 31-70 euro plus præventionsgeler eller -cremer på ca. 10-15 euro pr. tube.
Perleindeks: 1 til 20 ud af 100
Kondomer til kvinder som et alternativ til p-piller
Kvindekondomer, eller "femidoms", ligner mandlige kondomer. For at bruge den skal du føre den ene ende ind i skeden og holde den på plads. Den anden ende forbliver på ydersiden og dækker vulvaens læber. Penis forbliver dækket af denne latexhud, som opfanger alle sædcellerne.
En anden fordel ved femidoms er, at de også beskytter dig mod seksuelt overførte sygdomme.
Desværre er der også ulemper. De kan krakelere, når du bruger dem, de kan glide, og de er ikke nødvendigvis nemme at bruge.
Omkostninger: Fra ca. 8,50 til 10,50 pr. pakke.
Perleindeks: 5 til 25 ud af 100
Kondomer til sikker prævention
Som et alternativ til femidoms findes der naturligvis kondomer, som manden bærer.
De er ganske vist ikke et præventionsmiddel for dig som kvinde i den forstand, men de er stadig et hormonfrit alternativ, der er nemt at bruge og få fat i.
For at få mest mulig sikkerhed og sjov med dem skal du (eller din partner) sørge for, at du bruger den rigtige kondomstørrelse.
Du kan læse om, hvordan du eller din partner kan finde den perfekte kondomstørrelse her.
Omkostninger: Fra ca. 3,95 euro pr. pakke.
Perleindeks: 2 til 12 ud af 100
Sterilisation - hormonfri, men definitiv
Sterilisation er en hormonfri præventionsmetode for kvinder og mænd, der ikke længere ønsker børn. Selv om der ofte reklameres med, at sterilisation kan omgøres, er chancerne for at det lykkes lavt, og selv hvis det lykkes, falder chancerne for vellykkede graviditeter.
Ved denne metode bliver dine æggeledere enten blokeret eller skåret over. Dette forhindrer æggene i at komme til livmoderen, hvilket gør befrugtning umulig.
Omkostninger: Ca. 600 til 1 000 euro (dækkes af sygesikringen, hvis en lægeerklæring viser, at sterilisation er nødvendig).
Perleindeks: 0,1 til 0,3 ud af 100
Hvor sikkert er coitus interruptus som præventionsmiddel?
At bruge coitus interruptus (også kaldet pull-out-metoden) som præventionsmetode er en af de mindst sikre præventionsmetoder.
Uønskede graviditeter kan nemt opstå, og det beskytter heller ikke mod overførsel af kønssygdomme.
I princippet indebærer denne metode, at penis trækkes ud af skeden kort før ejakulationen. Dette kræver dog en stor selvkontrol, og der kan stadig komme sæd ud af penis før ejakulationen.
Pearl-indekset på 4 til 18 graviditeter er kun et omtrentligt skøn og er sandsynligvis endnu højere i virkeligheden.
Omkostninger: Gratis
Perleindeks: 4 til 18 ud af 100
Konklusion om hormonfri prævention til kvinder
Der findes mange forskellige hormonfrie præventionsmetoder og præventionsmidler, som du som kvinde kan bruge i stedet for p-piller, hormonpinde eller hormonspiraler. For at finde den bedste metode for dig anbefaler vi, at du taler med en gynækolog eller prøver naturlige præventionsmetoder for kvinder.
Læs vores indlæg om nye og gamle præventionsmetoder til mænd nu, hvis du er nysgerrig efter at vide, hvad der findes for dem.