Hvad er Pearl Index - og hvorfor kondomer er gode!
Hvis du undersøger præventionsmidler og deres effektivitet, vil du før eller siden støde på Pearl Index. Find ud af, hvad dette mål betyder, hvordan det beregnes, og hvad Pearl Index for kondomer er her!
Hvad er Pearl-indekset?
Pearl Index er et mål for præventionsmidlers sikkerhed. Jo lavere Pearl Index, jo bedre fungerer præventionsmetoden.
Konkret angiver Pearl Index, hvor mange ud af 100 kvinder, der bliver gravide inden for et år, selvom de har brugt et bestemt præventionsmiddel.
Hvordan udregnes Pearl Index?
Pearl Index kan udregnes med følgende formel:
((antal graviditeter x 12 måneder) x 100) / (antal kvinder x antal måneders brug).
Et Pearl Index på 2 vil derfor betyde, at 2 ud af 100 kvinder på et år blev gravide på trods af brug af prævention.
Værdien ekstrapoleres dog normalt kun til 100 kvinder og 1 år, uden at så mange kvinder faktisk har deltaget i en undersøgelse i denne periode (se beregningseksempel).
Pearl Index Beregningseksempel: 85 kvinder tester en ny p-pille i 6 måneder. 1 kvinde bliver gravid på trods af, at hun tager pillen.
= ((1 graviditet x 12 måneder) x 100) / (85 kvinder x 6 måneders brug) = 1200 / 510 = 2,35
Det betyder, at den nye pille vil have et Pearl Index på 2,35.
Ekstrapoleret ville 2,35 ud af 100 kvinder være blevet gravide inden for et år, hvis de havde brugt den nye p-pille.
Hvor kommer Pearl-indekset fra?
Pearl-indekset blev opfundet tilbage i 1930'erne af den amerikanske statistiker Raymond Pearl og opkaldt efter ham. Målet var at udvikle en enkel metode til at måle effektiviteten af præventionsmidler.
Hvor pålideligt er Pearl-indekset?
Pearl-indekset er et praktisk mål til overfladisk sammenligning af forskellige præventionsmidlers præventive beskyttelse. Men man skal ikke stole blindt på det, for vigtige faktorer, som har stor indflydelse på fertiliteten, tages der kun lidt eller slet ikke højde for.
Ikke taget i betragtning i Pearl Index:
- Kvindernes alder (fertiliteten falder med stigende alder).
- Generelt individuel, genetisk bestemt fertilitet.
- Kvinders livsstilsvaner (f.eks. kost, rygning)
- Seksuel aktivitet/hyppighed af samleje
- Sygdomme eller medicinering
Teoretisk set kunne en producent af præventionsmidler gennemføre en Pearl Index-undersøgelse og kun lade kvinder deltage, som lever seksuelt afholdende, dvs. som slet ikke har samleje.
Så ville Pearl Index selvfølgelig være 0, fordi ingen kvinder ville blive gravide under hans undersøgelse. Han kan så reklamere for sit præventionsmiddel med det flotte resultat, selvom det faktisk er forfalsket.
Man skal også huske på, at Pearl Index kun måler beskyttelse mod undfangelse. Der tages ikke højde for, om og i hvilket omfang det pågældende præventionsmiddel også beskytter mod kønssygdomme.
Kondomet er det eneste præventionsmiddel, der beskytter mod kønssygdomme - og det er hormonfrit!
Kondomet har et Pearl Index på 2 til 12, afhængigt af om der sker fejl i anvendelsen.
Tips til korrekt brug af kondomer
Hvorfor kondomet stadig er en allrounder, når det gælder prævention: I modsætning til p-piller, spiral og co. beskytter kondomet også mod kønssygdomme som HIV og gonoré. Derfor bør man ikke undvære et kondom, især ikke ved tilfældige bekendtskaber og one-night stands. Men kondomer har også deres fordele i langvarige partnerskaber og forhold: Det er ikke nødvendigt at bruge hormonelle præventionsmidler, som kan give alvorlige bivirkninger som blødningsforstyrrelser, kvalme, trombose og depression.
Med den rigtige kondomstørrelse kan man næsten ikke mærke kondomet.
Hvorfor er der stadig mange, der ikke bruger kondom? Især mænd klager ofte over tab af følelse eller synes, at kondomet er irriterende. I de fleste tilfælde er det dog den forkerte kondomstørrelse, der bruges, og derfor glider kondomet af, klemmer eller endda strammer.
Med den rigtige kondomstørrelse passer alt: kondomet på penis og dermed også følelsen under sex. Find ud af her, hvilken størrelse kondom du har brug for, og få dit perfekte MISTER SIZE-kondom, f.eks. i et praktisk prøvesæt.