Hvor sikre er kondomer egentlig? - Beskyttelse mod graviditet og seksuelt overførte sygdomme
Kondomer har længe været et gennemprøvet præventionsmiddel og spiller en vigtig rolle i beskyttelsen mod seksuelt overførte sygdomme eller uønskede graviditeter. Men hvor sikre er de egentlig? Dette blogindlæg ser nærmere på sikkerheden ved kondomer, deres brug og deres beskyttelse.
Kondomer til beskyttelse mod uønsket graviditet
Når kondomer bruges korrekt, betragtes de som et ekstremt pålideligt præventionsmiddel. Det såkaldte Pearl Index, som måler præventionsmetoders sikkerhed, viser, at kondomer har en høj beskyttelsesgrad, når de bruges korrekt.
Ved korrekt brug har kondomer et Pearl Index på 2, hvilket betyder, at kun 2 ud af 100 kvinder bliver gravide efter et års brug af kondomer. Kondomer er derfor 98% sikre.
Det skal dog bemærkes, at ved typisk brug - dvs. hvis man tager højde for påføringsfejl eller mulige"kondomuheld" - er Pearl Index højere, og sikkerhedsprocenten falder.
Kondomer som beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme
Pearl-indekset måler dog kun effektiviteten mod graviditet og ikke beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme. Mens hormonelle præventionsmidler kun beskytter mod uønsket graviditet, giver kondomer en fysisk barriere mod patogener og hjælper med at reducere risikoen for seksuelt overførte infektioner som HIV, gonoré, klamydia og syfilis.
Vigtigt, men ofte glemt, er brugen af kondomer under oralsex for at beskytte mod seksuelt overførte sygdomme. Selvom risikoen for at overføre visse sygdomme ved oralsex er lavere end ved vaginal- eller analsex, er der stadig en vis risiko. Kondomer kan være med til at minimere risikoen.
Ofte er man heller ikke klar over, at mange seksuelt overførte sygdomme er steget igen i de senere år, både i Europa og i andre lande som USA. Her er kondom det eneste præventionsmiddel, der ud over at beskytte mod uønsket graviditet også giver god beskyttelse mod kønssygdomme, og derfor er det så vigtigt at bruge kondom, især med nye eller skiftende partnere.
Almindelige fejl ved brug af kondom
For at kondomet kan udvikle sit fulde beskyttende potentiale, er det vigtigt at undgå fejl, når man bruger det.
Et typisk eksempel er at åbne posen med skarpe genstande eller tænder, da det kan beskadige kondomet. I stedet skal du forsigtigt rive forseglingen på den takkede side over med fingrene. Det er bedst at tørre fingrene kort forinden, hvis de er fugtige eller svedige, så kondomet ikke glider ud af hånden.
En anden almindelig fejl er ikke at lukke luft ud af enden af reservoiret. Det kan gøre kondomet ubehageligt stramt og mere tilbøjeligt til at revne. Når du sætter kondomet på, skal du altid efterlade nok plads til sædvæsken i enden ved forsigtigt at klemme reservoiret sammen med din finger. Du finder illustrerede instruktioner om, hvordan du gør det, i alle indlægssedler.
I slutningen af akten skal kondomet holdes fast i skaftet, når du trækker det ud, så det ikke sætter sig fast eller lækker.
Desuden kan forkert opbevaring på steder med høje temperaturer eller direkte sollys føre til materielle skader, der forringer kondomets beskyttende effekt.
Det er derfor vigtigt at opbevare kondomer på et køligt, tørt sted, væk fra direkte sollys og varmekilder.
Disse enkle trin kan massivt øge beskyttelsen mod seksuelt overførte sygdomme eller uønskede graviditeter.
Hvor sikre er udløbne kondomer?
Udløbne kondomer er ikke sikre. Den latex, som kondomer er lavet af, nedbrydes med tiden og bliver porøs. Det kan få dem til at revne eller glide lettere, hvilket kan føre til uønsket graviditet eller seksuelt overførte sygdomme.
De fleste kondomer har en holdbarhed på 4 til 5 år. Denne dato er altid trykt på emballagen og på selve forseglingsfilmen.
Du kan se, om kondomet stadig er i god stand, på følgende punkter:
- Udløbsdatoen er endnu ikke overskredet
- Folien har ingen revner, huller eller skader
- Kondomet føles glat og smidigt, ikke klistret eller skørt.
Hvis du er i tvivl om et kondoms sikkerhed, skal du ikke bruge det, men i stedet bruge et nyt.
Hvis du stadig ikke vil smide udløbne kondomer ud, men gerne vil bruge dem på en god måde, kan du se vores tips til brug af udløbne kondomer.
Sikkerhed gennem fravær af hormonelle bivirkninger
Selvom hormonelle præventionsmidler som p-piller, p-ring eller p-plaster også effektivt forebygger graviditet, er der også potentielle risici og bivirkninger forbundet med dem.
En af de største bekymringer ved brug af hormonelle præventionsmidler er de potentielle hormonelle bivirkninger, som kan variere fra kvinde til kvinde. De omfatter humørsvingninger, vægtøgning, hovedpine, ømme bryster og kvalme. Nogle kvinder oplever også mere alvorlige bivirkninger som blodpropper, øget risiko for visse kræftformer eller nedsat fertilitet, når de stopper med hormonerne.
Kondomer er derimod hormonfrie og har ingen effekt på kroppens naturlige hormonbalance. De udgør en fysisk barriere, der forhindrer sædceller i at trænge ind i livmoderen uden at forstyrre kroppens naturlige hormonelle proces. Det gør kondomer til et attraktivt valg for kvinder, der ønsker at undgå hormonel prævention.
Kondomstørrelser og pasform for sikkerhed og følelse
Kondomets pasform og komfort er også afgørende for dets effektivitet. Et kondom, der er for stort eller for lille, kan lettere glide af eller revne. Et uegnet kondom kan også være ubehageligt og kan gøre samlejet mindre behageligt. Det er derfor vigtigt at vælge den rigtige kondomstørrelse. MISTER SIZE tilbyder 7 forskellige størrelser, så alle kan finde det rigtige kondom.
Konklusion
Når kondomer bruges korrekt, er de et ekstremt sikkert præventionsmiddel. Korrekt brug, opbevaring og kvalitet spiller en afgørende rolle. Kondomer beskytter ikke kun mod uønsket graviditet, men også mod seksuelt overførte sygdomme. Det er derfor tilrådeligt at betragte kondomer som en del af en omfattende tilgang til seksuel sundhed. Når alt kommer til alt, ligger sikkerheden i sidste ende i korrekt brug og ansvarlig håndtering af præventionsmidler.
Kondomer har mange fordele i forhold til andre præventionsmidler og kun få ulemper. Ud over den førnævnte beskyttelse mod uønskede graviditeter og seksuelt overførte sygdomme er kondomer let og billigt tilgængelige, da de kan købes næsten overalt uden restriktioner. Kondomer har også den fordel, at de beskytter med det samme, mens man med mange andre præventionsmidler skal vente et stykke tid, før de er effektive. Kondomer har normalt heller ingen bivirkninger, undtagen måske i tilfælde af latexallergi, men der findes nu også latexfrie alternativer.
En ulempe, der ofte nævnes ved kondomer, er den manglende følelse under samleje. Men det er netop denne formodede ulempe ved kondomer, som vi hos Mister Size ønsker at eliminere. Takket være vores tynde, bløde kondomer i den rigtige størrelse har du den perfekte følelse under samlejet, fordi intet sidder ubehageligt, snører sig sammen eller glider af. Det bidrager selvfølgelig også til sikkerheden.